Menu
EUR
Het verschil tussen medisch, niet medisch en chirurgische mondkapjes uitgelegd

Het verschil tussen medisch, niet medisch en chirurgische mondkapjes uitgelegd

Door: Alicia Reacties: 0

Sinds de pandemie en lockdown is het door de overheid aangeraden om een niet medisch mondkapje te dragen. Alleen wanneer we op het internet zoeken naar een mondkapje zijn er zoveel verschillende soorten. Wat is nou het verschil tussen een medisch en niet medisch mondkapje? En welke is het beste om jezelf te beschermen? En is het hygiënisch om het mondkapje te hergebruiken? Deze vragen komen allemaal aan bod in deze blogpost.

Medische, niet medische, en chirurgische mondkapjes 

Onder chirurgische mondmaskers vallen Type IIR mondmaskers. Type IIR mondmaskers hebben een BFE (bacterial filtration efficiency) van 98%. Een chirurgisch mondmasker heeft als doel om de lucht die je uitademt te filteren. Chirurgische mondkapjes worden vaak gedragen tijdens het behandelen van patiënten in ziekenhuizen. Een type IIR masker is minder effectief dan een FFP2 of FFP3 masker, doordat het minder strak aansluit op het gezicht. Wel zijn de Type IIR mondkapjes van Eexi.nl spat en vloeistof resistent, in tegenstelling tot andere aanbieders. Een niet medisch mondkapje heeft geen CE markeringen, medische claim op de verpakking en hoeft ook niet te voldoen aan de Europese norm. In tegenstelling tot een medisch mondkapje, die wel beschikt over alle nodige CE markeringen, en gekeurd is aan de hand van de Europese norm. 

Welk mondkapje kan ik het beste dragen?

Het wordt aangeraden om in Nederland een niet medisch mondkapje te dragen. Deze mondkapjes zijn ongekeurd, en voldoen ook niet aan de Europese norm. Het coronavirus heeft ons laten zien dat het voorlopig nog niet gaat vertrekken, dus optimale bescherming is een must. Een mondmasker dat voldoet aan de Europese norm met CE markeringen geeft toch een garantie voor bescherming. Bij Eexi.nl bieden we medische Type IIR mondkapjes aan, die ook voor niet-medische doeleinden gebruikt kunnen worden.

Kan ik het masker hergebruiken?

De maskers zijn ‘NR’, dit betekent dat het masker Not Reusable is (niet herbruikbaar). Maskers zijn beschermingsproducten die met de tijd minder beschermend worden. Een Type IIR masker is gemiddeld 8 uur lang effectief. Zelfs als het masker wordt gedragen op plekken met een laag risico, en er ook veilig afstand wordt gehouden, is het masker nog steeds 8 uur lang effectief. Dit komt doordat het masker geleidelijk vochtig wordt door het ademen. Het filtratie vermogen en de fysieke integriteit van het masker wordt dan steeds minder door de vochtigheid. Er is recent een artikel gepubliceerd waarin men het hergebruiken van een mondkapje stevig afraad. Het masker is niet te ontsmetten, dus de bacteriën blijven in het masker zitten. 

Hoe zet ik een mondkapje op?

  1. Was je handen met zeep, of desinfecteer je handen met desinfecteergel.
  2. Pak het masker bij de elastieken vast, en plaats ze om de oren heen.
  3. Zorg dat het masker over je neus en mond zit, en druk dan de neusklem aan voor een optimale fit.
  4. Draag het masker onafgebroken maximaal 8 uur lang of vervang het masker eerder indien deze nat is door het ademen. 
  5. Gooi het masker bij het restafval en raak het masker ook niet onnodig aan. 
  6. Was je handen met zeep, of desinfecteer je handen met desinfecteergel.

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »