Menu
EUR
Het verschil tussen KN95, N95, FFP2 en FFP3 mondkapjes

Het verschil tussen KN95, N95, FFP2 en FFP3 mondkapjes

Door: Alicia Reacties: 0

FFP2, FFP3, KN95, N95… wat is toch het verschil tussen al deze mondkapjes? Sinds de pandemie is het aangeraden om een mondkapje te dragen, maar het verschil is af en toe wat lastig te begrijpen. Ook hergebruiken veel mensen hun mondkapje, maar is dit eigenlijk wel zo hygiënisch? Beide onderwerpen worden uitgelegd in de blog.

KN95, N95, FFP2 en FFP3 

Allereerst, waar staat FFP eigenlijk voor? FFP staat voor Filtering Facepiece Particle (lees: een gezichtsmasker dat deeltjes filtert). Het getal achter de FFP, in dit geval dus 2 of 3, duidt aan in hoeverre de ingeademde lucht wordt gefilterd. Des te hoger het getal, des te beter de filtering en bescherming. FFP2 heeft een filterpercentage van minimaal 94%, en FFP3 heeft een filterpercentage van minimaal 99%. Voordat een masker FFP2 of FFP3 genoemd mag worden, moeten ze wel een CE-markering hebben. De maskers worden daarnaast ook getest op basis van de Europese norm, genaamd de NEN-EN 149: 2001 + A1: 2009. Als de maskers niet getest zijn op basis van deze norm, zijn het geen echte FFP2 of FFP3 maskers, en voldoen ze niet aan het filterpercentage. Alle maskers van Eexi.nl voldoen aan de Europese norm en CE markeringen. 

Maar wat zijn KN95 en N95 dan eigenlijk? 

Wanneer een FFP2 masker aan de norm voldoet, mogen ze pas officieel FFP2 genoemd worden. In Amerika zijn er andere certificeringen, en deze maskers worden daar N95 genoemd. In China worden deze maskers KN95 genoemd. Zowel FFP2, KN95 en N95 voldoen aan de verplichte minimale filterpercentage van 94%. Om precies te zijn: KN95 en N95 hebben een filterpercentage van 95%. Alleen de manier waarop het filterpercentage wordt berekend verschilt per model/land, vandaar ook de andere benamingen van de maskers. 

N95 maskers worden getest op basis van Amerikaanse standaard NIOSH -42CFR84, en KN95 maskers worden getest op basis van de Chinese standaard standard GB2626-2006. 

Het grootste verschil tussen de testen

Alleen de Europese testen maken gebruik van natte substanties in hun testen naast droge substanties zoals stof. Het Europese systeem wordt door veel landen erkend als een van de beste testen, doordat zij ook testen voor natte deeltjes die verspreid worden via de lucht. Naast dit worden de maskers ook getest op ademhalingsweestand, wat gemiddeld veel lager ligt dan de Amerikaanse of Chinese standaard. Hieruit kan worden geconcludeerd dat FFP2 maskers robuster en comfortabeler zijn dan KN95 en N95 maskers. 

Kan ik het masker hergebruiken?

Op de maskers staan de twee letters ‘NR’ aangeduid, dit betekent dat het masker Not Reusable is (niet herbruikbaar). Maskers zijn beschermingsproducten die met de tijd minder beschermend worden. Een FFP2/FFP3 masker is gemiddeld 8 uur lang effectief. Zelfs als het masker wordt gedragen op plekken met een laag risico, en er ook veilig afstand wordt gehouden, is het masker nog steeds 8 uur lang effectief. Dit komt doordat het masker geleidelijk vochtig wordt door het ademen. Het filtratie vermogen en de fysieke integriteit van het masker wordt dan steeds minder door de vochtigheid. Er is recent een artikel gepubliceerd waarin men het hergebruiken van een mondkapje stevig afraad. Het masker is niet te ontsmetten, dus de bacteriën blijven in het masker zitten. 

Hoe zet ik een mondkapje op?

  1. Was je handen met zeep, of desinfecteer je handen met desinfecteergel.
  2. Pak het masker bij de elastieken vast, en plaats ze om de oren heen.
  3. Zorg dat het masker over je neus en mond zit, en druk dan de neusklem aan voor een optimale fit.
  4. Draag het masker onafgebroken maximaal 8 uur lang of vervang het masker eerder indien deze nat is door het ademen. 
  5. Gooi het masker bij het restafval en raak het masker ook niet onnodig aan. 
  6. Was je handen met zeep, of desinfecteer je handen met desinfecteergel.

Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »